Børnebidrag

Du kan læse en vejledning om børnebidrag herunder:

pdf (294 Kb)

Til bidragsområdet

Rigsombuddet overtager den 1. april 2024 hele børnebidragsområdet i Grønland.

Dette betyder, at rigsombuddet som ene myndighed fremadrettet vil modtage alle nye sager omkring børnebidrag.

Rigsombuddet bemærker, at alle verserende sager i kredsretten vil blive færdigbehandlet af kredsretten.

 

Bidrag indtil barnet fylder 18 år

Forældre er hver for sig forpligtet til at forsørge deres fælles barn. Bidragspligten ophører, når barnet fylder 18 år – se dog om uddannelsesbidrag nedenfor. Barnet skal forsørges, opdrages og uddannes under hensyn til forældrenes livsvilkår og hvad, der er bedst for barnet. Bidraget til en datter ophører, hvis hun inden det 18. år indgår ægteskab, medmindre andet bestemmes.

Forsørgelsespligten

Forældre er hver for sig forpligtet til at forsørge deres fællesbarn. Opfylder en af forældrene ikke forsørgelsespligten over for barnet, kan den ene forælder anmode om, at den anden forælder skal pålægges at bidrage til barnets underhold.

Hvem kan kræve børnebidrag fastsat?

Den af forældrene, som har barnet boende eller som væsentligst varetager forsørgelsen kan søge om fastsættelse af bidrag.

Afgørelser om bidrag

Der søges om fastsættelse af bidrag i Nuuk hos Rigsombudsmanden eller gennem det lokale politi, som handler på Rigsombudsmandens vegne i familieretlige spørgsmål udenfor Nuuk. Se ansøgning under Vejledninger og formularer.

Bidragspligten afgøres i forbindelse med skilsmisse og separation som et vilkår i forbindelse med bevilling og af retten ved dom.

Hvis bidragsberettigede bor i Danmark, sendes ansøgning efter fast praksis til Rigsombudsmanden, når bidragspligtige bor i Grønland.

Normalbidraget

Størrelsen af normalbidraget fastsættes for Grønland af Grønlands Selvstyre og udgør for tiden 6.310 kr. halvårligt eller 1.051,67 kr. om måneden (2024-tal).

Normalbidraget kan efter særlige regler udlægges forskudsvist af den kommune, hvor den bidragsberettigede bor.

Højere bidrag end normalbidraget (Forhøjet bidrag)

Rigsombudsmanden følger Ankestyrelsens vejledning om fastsættelse af forhøjet bidrag – se eventuelt Familieretshusets hjemmeside herom. Der kan pålægges forhøjet bidrag, når den bidragspligtige har en høj indtægt.

Ændring af bidrag

Bidrag kan til enhver tid ændres, når der fremkommer en grundet begæring herom. Ændringen vil normalt have virkning fra den første forfaldsdato efter afgørelsen.

Særlige bidrag

Der kan pålægges særlige bidrag i anledning af omkostningerne ved barnets fødsel m.v., navngivning, herunder dåb, til barnets konfirmation eller, hvis barnet ikke skal konfirmeres, i forbindelse med at barnet har opnået konfirmationsalderen – og helt ekstraordinært - i anden særlig anledning.

Der kan søges om fastsættelse af konfirmationsbidrag tidligst 3 måneder før og senest 1 dag før dagen for barnets konfirmation.
Rigsombuddet afviser ansøgninger om fastsættelse af konfirmationsbidrag, hvis de er indgivet på andre tidspunkter. 

Søges der bidrag i forbindelse med, at barnet har opnået konfirmationsalderen - og i det tilfælde barnet ikke skal konfirmeres - kan bidraget søges fastsat fra den dag, hvor barnet fylder 13 år, til den dag, hvor barnet fylder 15 år.

Bidrag i forbindelse med barnets sygdom og begravelse eller i anden særlig anledning, skal søges ved rigsombuddet inden 3 måneder efter udgiftens afholdelse, medmindre det vurderes, at der er tale om en rimelig grund der kan begrunde overskridelse af fristen.

Uddannelsesbidrag

Bidragspligten ophører ved barnets fyldte 18. år. Bidrag til undervisning eller uddannelse kan dog pålægges indtil barnets fyldte 24. år. Afgørelse af, om der skal pålægges bidrag til undervisning afgøres på baggrund af et samlet skøn over barnets (herunder SU) samt den bidragspligtiges indtægter.